Uvařit lahodné lívance je snadné, nepotřebujeme ani droždí a dlouhé kynutí těsta. Promícháme, počkáme 10 minut a můžeme začít smažit.
Na přípravu lívanců si vezměte:
- 300 ml kefíru;
- 1 vejce;
- 50 g cukru;
- 3 g soli;
- 230 g mouky;
- 6 g jedlé sody;
- olej na smažení.
Teplý, ale ne horký kefír smíchejte s cukrem a solí, přidejte vejce, promíchejte, přisypte jedlou sodu.
Do hmoty vmícháme porce mouky, dobře prohněteme a vše necháme 10 minut odležet. Před smažením těsto nehněťte, jinak se usadí a lívance budou ploché.
Těsto opatrně nabírejte lžící a lívance pokládejte na olejem potřenou a rozpálenou pánvičku. Smažte ze dvou stran pod pokličkou. Vyjdou křehké a vzdušné, jako lehký obláček!