Mnozí pěstitelé na dači chtějí získat úrodu zralých a chutných rajčat co nejdříve. A v pozdním létě a na začátku podzimu je to obzvlášť důležité. V opačném případě zůstane mnoho plodů zelených.
Existuje však několik málo známých, ale velmi účinných technik, které pomáhají urychlit dozrávání ovoce i v zářijových podmínkách. Jednu z nich používají výhradně znalci. Její podstata je následující. Je třeba vzít čistý špendlík a zeleninu u báze stopky několikrát opatrně propíchnout.
Tyto manipulace spustí v plodech vnitřní procesy, díky nimž získají rychleji barvu a sladkost. Pokud navíc odstraníte přebytečné listy v okolí, rajčata budou moci absorbovat více slunečního světla a na denním světle se více prohřejí.
Někteří šikovní zelináři také obracejí výhonky druhou stranou ke slunci. Tím dosáhnou rovnoměrného zčervenání.
Velmi dobře funguje také technika s mírným zářezem ve stonku a do něj vloženou štěpkou. Tím se změní tok výživy a keř se soustředí na již vytvořené plody.
Dalším způsobem je obalení keříku se zelenými rajčaty průhlednou fólií. Teplo akumulované uvnitř urychluje dozrávání.