Rajčata propichují špendlíkem jen zkušení zahrádkáři – super metoda pro jejich dozrávání.

Rajčata propichují špendlíkem jen zkušení zahrádkáři - super metoda pro jejich dozrávání.

Mnozí pěstitelé na dači chtějí získat úrodu zralých a chutných rajčat co nejdříve. A v pozdním létě a na začátku podzimu je to obzvlášť důležité. V opačném případě zůstane mnoho plodů zelených.

Existuje však několik málo známých, ale velmi účinných technik, které pomáhají urychlit dozrávání ovoce i v zářijových podmínkách. Jednu z nich používají výhradně znalci. Její podstata je následující. Je třeba vzít čistý špendlík a zeleninu u báze stopky několikrát opatrně propíchnout.

Tyto manipulace spustí v plodech vnitřní procesy, díky nimž získají rychleji barvu a sladkost. Pokud navíc odstraníte přebytečné listy v okolí, rajčata budou moci absorbovat více slunečního světla a na denním světle se více prohřejí.

Někteří šikovní zelináři také obracejí výhonky druhou stranou ke slunci. Tím dosáhnou rovnoměrného zčervenání.

Velmi dobře funguje také technika s mírným zářezem ve stonku a do něj vloženou štěpkou. Tím se změní tok výživy a keř se soustředí na již vytvořené plody.

Dalším způsobem je obalení keříku se zelenými rajčaty průhlednou fólií. Teplo akumulované uvnitř urychluje dozrávání.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Alster.cz – Zahrada, Zelenina a Lahodné Recepty