Pěstování ekologické zeleniny na venkově je skvělý způsob, jak poskytnout rodině čerstvé a bezpečné potraviny. odborníci oznámili několik tipů pro běžného pěstitele na dače.
Používejte přírodní hnojiva. Místo chemických hnojiv používejte kompost, humus a organické materiály. Podpoříte tím zdraví rostlin a snížíte riziko znečištění.
Vybírejte odrůdy odolné vůči chorobám. Dávejte přednost odrůdám, které jsou dobře přizpůsobené vašemu klimatu a méně náchylné k chorobám.
Dodržujte střídání plodin. Střídejte zeleninu každý rok, abyste snížili riziko výskytu chorob a škůdců.
Minimalizujte používání chemikálií. V případě potřeby používejte biologické přípravky na ochranu rostlin a přírodní metody ochrany proti škůdcům.
Používejte čistou vodu a půdu. Zajistěte kvalitu vody a nepoužívejte kontaminovanou nebo ošetřenou půdu. Půdu je možné předem odplynit nebo upravit.
Dodržujte hygienická pravidla. Odstraňujte nemocné a poškozené rostliny a trhejte plevel, abyste snížili riziko šíření chorob.
Sklízejte ve správný čas. Naplánujte si sklizeň zeleniny tak, aby byla zralá, čerstvá a co nejzdravější.
Vzdělávejte se a podělte se o své zkušenosti. Čtěte literaturu, komunikujte s ostatními zahrádkáři – pomůže vám to zlepšit vaše pěstitelské metody.
Budete-li se řídit těmito radami, budete moci získávat bio zeleninu přímo z vaší dači a užívat si její čerstvosti a výhod.