Nálevy a odvary proti škůdcům jsou skvělou alternativou chemických přípravků, zejména pokud pěstujete zeleninu a bylinky pro sebe a svou rodinu.
Přírodní prostředky jsou nejen bezpečné, ale často i stejně účinné, a hlavně jsou téměř vždy po ruce.
Jednou z nejoblíbenějších a nejdostupnějších ingrediencí je česnek. Jeho štiplavý zápach odpuzuje mšice, bejlomorky a roztoče. Nálev připravíte tak, že rozdrtíte jednu hlavičku česneku, zalijete ji litrem teplé vody, necháte 24 hodin louhovat a postříkáte rostliny. Tento nálev dobře funguje jako preventivní opatření.
Skvělým pomocníkem je také nálev z cibulových slupek – dvě hrsti cibulových slupek se zalijí dvěma litry vroucí vody, nechají se 24 hodin louhovat, scedí se a používají se k postřiku zelí, cibule, rajčat a paprik.
Pelyněk je účinný proti housenkám a slimákům. Čerstvá nebo sušená bylina se přelije vroucí vodou (asi 300-400 g na vědro vody), 10 minut se povaří, ochladí, scedí a postříká plodiny.
Nálev z popela však působí hned v několika směrech: jako hnojivo, jako prostředek proti mšicím a dokonce i proti padlí. Pro jeho přípravu vezměte sklenici prosátého popela, zalijte 3 litry horké vody, 24 hodin trvejte, sceďte a postříkejte rostliny, přidejte kapku mýdla pro přilnavost.
Další nezaslouženě zapomenutý pomocník – nálev z pampelišky. Je účinný zejména proti roztočům a mšicím. K jeho přípravě stačí vzít 300 g listů nebo 200 g kořenů, zalít litrem teplé vody, několik hodin louhovat, přecedit a ihned použít.
Všechny tyto prostředky by se měly používat pravidelně – zejména po deštích a nutně večer nebo za zamračeného počasí, aby se listy nespálily. Hlavní výhodou těchto odvarů a nálevů je dostupnost. Neutrácíte další peníze, nepoškozujete životní prostředí, neriskujete své zdraví a zároveň skutečně chráníte své výsadby. Země je štědrá k těm, kteří se k ní chovají ohleduplně – a jednoduché lidové recepty někdy fungují stejně dobře jako tovární chemie.