V období hojnosti čerstvé zeleniny se vyplatí udělat si přípravu na zimu. Uvařme si vynikající cuketový kečup, slavný „kotlíkový Bens“ je již zapomenut.
Na přípravu si vezměte:
- 1,5 kg cuket;
- 300 g cibule;
- 2 lžíce soli;
- 200 g cukru;
- 2 bobkové listy;
- 5 stroužků česneku;
- 400 g rajčatového protlaku;
- 100 ml 9% octa.
Cuketu a cibuli nakrájíme, posypeme cukrem a solí, necháme 2 hodiny odležet, během této doby zelenina pustí šťávu. Přidáme bobkový list a vaříme na mírném ohni 30 minut. Vyjměte bobkový list, přidejte česnek a směs rozšlehejte mixérem.
Vložte rajčatový protlak, přilijte ocet a za stálého míchání vařte dalších 10 minut. Kečup rozdělíme do sterilizovaných sklenic, uzavřeme a necháme vychladnout. Lahodný přípravek na zimu je hotový!